Granițe comune. Soluții comune.

Conferință de presă pentru lansarea proiectului - RAPORTUL ÎNTÂLNIRII

Conferință de presă pentru lansarea proiectului - RAPORTUL ÎNTÂLNIRII

Centrul de consiliere ecologică din Cahul a organizat conferința de presă de lansare a proiectului LeNetEco 2 – “Establishment of Learning Network for the consolidation effort of joint environmental control and monitoring in the Black sea Basin 2” (LeNetEco 2 – „Înființarea unei rețele de învățare pentru consolidarea efortului de control și monitorizare în comun a mediului în bazinul Mării Negre 2”), în cadrul Programului Operaţional comun "Bazinul Mării Negre" 2014-2020.

Întâlnirea a fost organizată în cadrul activității de proiect Comunicare: A.C.3.

Evenimentul de lansare a avut loc pe 26 februarie 2021 în orașul Cahul, cu participarea autorităților publice locale, a organizațiilor neguvernamentale, a cadrelor didactice, a studenților, a agenților economici și a mass-media.

Proiectul LeNetEco 2 – „Înființarea unei rețele de învățare pentru consolidarea efortului de control și monitorizare în comun a mediului în bazinul Mării Negre 2” vizează dezvoltarea unor aplicații ITC (e-training și e-hartă și instrumente publice de control și monitorizare a mediului) și să valorifice experiența din succesul anterior al tuturor partenerilor de proiect. Partenerii proiectului sunt din patru țări: Bulgaria, România, Moldova și Ucraina.

În cadrul acestei conferințe, au fost prezentate participanților obiectivele, activitățile și rezultatele așteptate ale proiectului.

 

Obiectivul specific al programului

2. Promovarea coordonării protecției mediului și reducerea în comun a deșeurilor marine în bazinul Mării Negre

 

Obiectivul general al proiectului

Obiectivul general al proiectului LeNetEco este consolidarea eforturilor și activarea societății în țările din bazinul Mării Negre prin implementarea controlului de mediu și monitorizarea situației de mediu și îmbunătățirea acestuia în deltele râurilor din bazinul Mării Negre.

 

Principalele rezultate ale proiectului

Rezultatul principal și cel mai important al proiectului este platforma LeNetEco, care constă din 3 părţi independente, dar unite de scopul comun al proiectului.

În primul rând, platforma LeNetEco va reduce semnificativ problema cunoașterii insuficiente a cetățenilor din țările BSB, în special a tinerilor, în domeniul protecției și monitorizării mediului.

În al doilea rând, va constitui un loc de publicare a informațiilor despre situația de mediu a deltelor din bazinul Mării Negre.

În al treilea rând, va permite unirea eforturilor diferitelor grupuri sociale de cetățeni și organizații din țările BSB pentru a controla starea mediului.

În al patrulea rând, crearea sa va promova cooperarea teritorială a grupurilor active de tineri, autorități locale, laboratoare de ecologie, cercetători, ONG-uri.

În al cincilea rând, platforma LeNetEco și toate părțile sale vor fi utilizate și dezvoltate după finalizarea proiectului, adică va constitui un rezultat al proiectului pe termen lung.

Următorul, dar nu mai puțin important rezultat al realizării obiectivului general al proiectului este crearea unui program de formare în domeniul protecției mediului și monitorizarea situației de mediu și formarea participanților în cadrul a cinci grupuri pilot din țările partenere ale proiectului. Un rezultat derivat, dar foarte important, este şi disponibilitatea unei versiuni on-line a curriculumului și a materialelor didactice, şi plasarea acestora pe platforma LeNetEco.

Rezultatul final al proiectului, care reflectă toate rezultatele anterioare, este activitatea comună a grupurilor active de cetățeni din țările BSB, schimbul de informații cu privire la situația de mediu. Proiectul oferă posibilitatea cetățenilor din alte țări din bazinul Mării Negre de a participa la această acțiune.

Participanții au fost informați asupra faptului că va fi elaborat un comunicat de presă cu privire la întâlnirea prezentă și că acesta va fi publicat într-un ziar național.

 

Manager de proiect Artur NEBUNU

Centrul de consiliere ecologică din Cahul

 


Ultima actualizare

0 martie 2023
Image
© 2024 LeNetEco2. Toate drepturile rezervate.

Acest website a fost creat și întreținut cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a Agenției de Dezvoltare Durabilă și Integrare Europeană "Euroregiunea Dunărea de Jos” și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene.